verwacht: 22 maart: Niels Duffhuës


Herfstige verstilling is het overall kenmerk van ‘Harem’ (Muze Records), het derde album van singer-songwriter Niels Duffhuës. De man leidt een zwervend bestaan, was eerder dit jaar nog in India en Nepal, en profileert zich ook als beeldend kunstenaar. In zijn liedjes bezingt hij de donkere kanten van de geest, en daar moet je maar net voor in de stemming zijn.

Maar het moet gezegd: `Harem’is wel een pakkend plaatje. Vooral als Duffhuës op zijn manier even uitpakt; in een liedje als `Arcadia’, waar de rauwe werkelijkheid wel heel nadrukkelijk bezongen wordt. Dan benadert hij de waanzin die ook de liedjes van Michael DeJong kenmerkt, om maar een collega te noemen.

Duffhuës meldt in zijn bio dat zijn stem het midden houdt tussen die van Leonard Cohen, Johnny Cash en Chris Whitley. Een dergelijk statement wekt verwachtingen, want iets van de duistere magie van bovengenoemde giganten, en van iemand als Nick Cave, is op `Harem’, zeker in de kiem, aanwezig.


Het voorprogramma wordt dit keer verzorgd door dé pancrasser ontdekking tijdens de open mic night: Lennard...hij kwam even langs, speelde 2 nummers, maar kreeg de zaal fluisterstil. Wat een stem!

Reacties